Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Αύξηση της συμμετοχής της στον ΟΤΕ φέρεται να σχεδιάζει η Deutsche Τelekom


Η Deutsche Τelekom φέρεται να σχεδιάζει να προχωρήσει σε αύξηση της συμμετοχής της στον ΟΤΕ και μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται Το Βήμα, έχει κατατεθεί και σχετικό αίτημα στην ελληνική κυβέρνηση.
Με μία ενδεχόμενη τέτοια κίνηση, η DΤ θα καταφέρει να ξεπεράσει και τον «σκόπελο» της μη υποβολής υποχρεωτικής δημόσιας προσφοράς στους μειοψηφούντες μετόχους όταν αγόραζαν το 30% του ΟΤΕ.
Στο ζήτημα αυτό έχει παρέμβει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ύστερα από καταγγελίες του ΣΜΕΧΑ, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταγγείλει επανειλημμένως την υπόθεση.
Ωστόσο, η ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε αποφανθεί τότε ότι
η DΤ δεν ήταν υποχρεωμένη να υποβάλει δημόσια πρόταση, καθώς το ποσοστό που απέκτησε από το Ελληνικό Δημόσιο και ανέλαβε το μάνατζμεντ θεωρήθηκε αποκρατικοποίηση και τέτοιες πράξεις εξαιρούνται από την υποβολή δημόσιας πρότασης.

Τα σενάρια που εξετάζονται είναι δύο: Το πρώτο είναι οι Γερμανοί, οι οποίοι κατέχουν το 30% του ΟΤΕ, να υποβάλουν ανά πάσα στιγμή προαιρετική δημόσια πρόταση για το σύνολο των μετοχών.

Το δεύτερο σενάριο είναι μέσω αγορών από το Χρηματιστήριο να ξεπεράσουν το 33,3%. Έτσι, αν για παράδειγμα. ανακοινώσουν ότι κατέχουν το 33,4%, θα πρέπει υποχρεωτικά εντός 20 ημερών να υποβάλουν δημόσια πρόταση.
Σημειώνεται ότι, όπως προκύπτει και από δηλώσεις του Ευρωπαίου επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ, η Κομισιόν αμφισβητεί ότι έχουν εφαρμοστεί ορθώς οι διατάξεις σχετικά με τις δημόσιες προσφορές εξαγοράς, και αυτές που αφορούν την υποχρεωτική προσφορά, την προστασία των μειοψηφούντων μετόχων και την ισότιμη μεταχείριση των μετόχων, στην υπόθεση πώλησης ποσοστού του Δημοσίου στον ΟΤΕ προς την DΤ.
Newsroom ΔΟΛ