Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Τα σχέδια μαζικών απολύσεων στον ΟΤΕ


«Παράθυρα» για να προχωρήσουν σε μαζικές απολύσεις προσωπικού αναζητούν οι Γερμανοί στον ΟΤΕ και ήδη ο Π. Βουρλούμης, σε συνεργασία με τον προωθούμενο ως διάδοχό του στον όμιλο, Μ. Τσαμάζ, επεξεργάζονται εναλλακτικά σχέδια για να προχωρήσει το μεγάλο… ξεφόρτωμα εργαζομένων, σε μια περίοδο, όπου διατυπώνονται εκτιμήσεις ακόμη και για άλμα της ανεργίας στο 20%!
Το πρώτο σενάριο που επιχείρησαν να θέσουν σε εφαρμογή οι διοικούντες του ΟΤΕ ήταν προώθηση μιας «πονηρής» τροποποίησης στην υπό συζήτηση, νέα συλλογική σύμβαση εργασίας. Η σχετική πρόταση προς την ΟΜΕ-ΟΤΕ αναφέρει, ότι η διοίκηση του Οργανισμού θα έχει τη δυνατότητα να προχωρά σε απολύσεις για λόγους οικονομικούς ή και τεχνικούς.
Πίσω από αυτή την πρόταση, οι συνδικαλιστές «μύρισαν» εξ αρχής σχέδιο μαζικών περικοπών, καθώς μάλιστα είναι γνωστό, ότι η κυβέρνηση έχει μπλοκάρει την εθελουσία που προωθούν εδώ και ένα χρόνο οι Γερμανοί και… οι φίλοι τους στη διοίκηση του ΟΤΕ, με στόχο την απομάκρυνση 2.000-3.000 ατόμων, αυτή τη φορά όμως με γενναίες μεν αποζημιώσεις, αλλά χωρίς πρόωρη συνταξιοδότηση.
Η ρήτρα στη συλλογική σύμβαση εργασίας περί απολύσεων για οικονομικούς ή τεχνικούς λόγους θα δώσει τη δυνατότητα στη διοίκηση του ΟΤΕ να επικαλείται ανά πάσα στιγμή τα ούτως ή άλλως αναιμικά οικονομικά αποτελέσματα του Οργανισμού, ο οποίος χάνει συνεχώς πελάτες από τον ανταγωνισμό και έχει μειωθεί κάτω από το 50% το μερίδιο αγοράς του, για να προχωρούν κατά το δοκούν σε απολύσεις.
Με την άλλη ρήτρα, περί απολύσεων για τεχνικούς λόγους, ο κ. Βουρλούμης επιδιώκει να θέσει στο στόχαστρο τους υπαλλήλους του ΟΤΕ που, όπως ισχυρίζεται συχνά στις συζητήσεις του με δημοσιογράφους, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της σύγχρονης τεχνολογίας, ούτε και να εκπαιδευθούν για να εξακολουθήσουν να θεωρούνται χρήσιμοι στον Οργανισμό.
Όλα αυτά, βεβαίως, υποκρύπτουν την αέναη… κανιβαλική διάθεση της διοίκησης Βουρλούμη έναντι του προσωπικού του ΟΤΕ, με τα γνωστά αστεία επιχειρήματα περί συνεχούς αύξησης των εξόδων προσωπικού προς τον κύκλο εργασιών. Ξεχνούν, βέβαια, μονίμως οι διοικούντες του Οργανισμού, ότι σε ένα κλάσμα (έξοδα προσωπικού/τζίρο) πρέπει κανείς να κοιτά και τον παρονομαστή.
Ξεχνούν, δηλαδή, ότι όσο και αν περικόπτονται τα έξοδα προσωπικού πάντα θα φαίνονται υπέρμετρα, αν συρρικνώνεται ο τζίρος, εξαιτίας της μόνιμης αδυναμίας των διοικήσεων του ΟΤΕ να υιοθετήσουν έγκαιρα τις νέες τεχνολογίες και να αυξήσουν τον κύκλο εργασιών με παροχή υπηρεσιών υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, όπως έκαναν οι περισσότεροι επιτυχημένοι βασικοί πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σε πολλές χώρες.
Αντί της αύξησης των εσόδων από σύγχρονες υπηρεσίες, η διοίκηση Βουρλούμη συστηματικά αδιαφορεί για την καχεξία των εσόδων και στρέφει την προσοχή της σε διαρκείς προσπάθειες «τσεκουρώματος» της απασχόλησης στον Οργανισμό, ενώ με την πρώτη –και πανάκριβη…- εθελουσία έξοδο «κατάφερε» να απομακρύνει μαζικά ακόμη και εργαζομένους με μεγάλη εμπειρία και εξοικείωση με τις σύγχρονες τεχνολογίες, πολλοί από τους οποίους είχαν κοστίσει τεράστια ποσά στον Οργανισμό για την εκπαίδευσή τους.
Η «πονηρή» συγχώνευση…
Πάντως, επειδή η ΟΜΕ-ΟΤΕ δεν «τσίμπησε» το δόλωμα με τις δύο ρήτρες που θα ανοίξουν το παράθυρο για ανεξέλεγκτες απολύσεις, οι φωστήρες της διοίκησης Βουρλούμη-Τσαμάζ φέρονται να έχουν προτείνει στους Γερμανούς της μητρικής Telekom ένα σχέδιο «πλαγιοκόπησης» των εργασιακών δικαιωμάτων, που εκ πρώτης όψεως φαίνεται σαν μια ανώδυνη διαχειριστική πράξη.
Ειδικότερα, προωθούν τη συγχώνευση του ΟΤΕ με την Cosmote, με επιχειρήματα που αναφέρονται εν γένει στην ανάγκη εξοικονόμησης πόρων, αλλά είναι σαφές ότι στρέφονται πρωτίστως στην κατεύθυνση της μείωσης του προσωπικού. Και τούτο, διότι η συγχώνευση του ΟΤΕ με την Cosmote αναπόφευκτα θέτει το ερώτημα ποιο καθεστώς εργασιακών σχέσεων θα επιβληθεί στη νέα εταιρεία.
Δεδομένου, ότι η Cosmote εξαρχής οργανώθηκε σαν εταιρεία του ιδιωτικού τομέα, με ευέλικτες σχέσεις απασχόλησης, το πιθανότερο είναι ότι μετά τη συγχώνευση θα επικρατήσει το δικό της εργασιακό μοντέλο για το σύνολο των εργαζομένων, δηλαδή πολύ απλά θα τεθούν οριστικά στο «χρονοντούλαπο» ο κανονισμός προσωπικού και η συλλογική σύμβαση εργασίας, που καθιερώνουν «προστατευτικό» πλαίσιο εργασίας για τους παλαιούς υπαλλήλους του ΟΤΕ.
Κάπως έτσι, οι φωστήρες της διοίκησης ΟΤΕ-Cosmote ευελπιστούν, ότι θα καταφέρουν να υλοποιήσουν το σχέδιό τους για δραστική μείωση προσωπικού, κάνουν όμως τους υπολογισμούς τους χωρίς τον… ξενοδόχο. Το Δημόσιο διατηρεί δικαίωμα βέτο σε εταιρικές αλλαγές, όπως η συγχώνευση ΟΤΕ-Cosmote και ουδείς στην κυβέρνηση θα επιθυμούσε σήμερα να ανοίξει ένα νέο μέτωπο αντιπαράθεσης με εργαζομένους, ή να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη μαζική απομάκρυνση υπαλλήλων.
Μάλιστα, στους κυβερνητικούς κύκλους αρχίζει να επικρατεί η εκτίμηση, ότι ωρίμασαν οι συνθήκες για την απομάκρυνση του κ. Βουρλούμη από τον ΟΤΕ και ενδέχεται το θέμα να τεθεί στην προσεχή τακτική συνέλευση, εφόσον υπάρξει συμφωνία με την Telekom για διάδοχό του –κυβερνητικοί παράγοντες αποκλείουν «εκτόξευση» του κ. Τσαμάζ στην κορυφαία διοικητική θέση του ομίλου, καθώς θεωρείται μέρος του «συστήματος Βουρλούμη» στον ΟΤΕ.
Κάπως έτσι, και με αρκετά ειρωνικό τρόπο, ο κ. Βουρλούμης, που απεργάσθηκε τόσα και τόσα σχέδια απομάκρυνσης υπαλλήλων, δεν θα μπορέσει και ο ίδιος να αποφύγει την τύχη που επεφύλασσε σε χιλιάδες υφισταμένους του…