Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Ξεκινά η εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση της εταιρείας«Γερμανός»

Nέα όξυνση στις ήδη τεταμένες σχέσεις ΠΑΣΟΚ – ΚΚΕ αναμένεται να πυροδοτήσει το ερχόμενο διάστημα η λειτουργία της εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση της εταιρείας«Γερμανός» και την εξαγορά της από την Cosmote, μετά την πρόταση που κατέθεσαν 127 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια συγκυρία κατά την οποία πληθαίνουν οι προτροπές από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για επιθετικές απαντήσεις στη σκληρή αντιπολιτευτική τακτική που υιοθετεί το ΚΚΕ από τις πρώτες κιόλας ημέρες της νέας κυβέρνησης, και επίδειξη μικρότερης ανοχής απέναντι στο γενικό πρόσταγμα «ανυπακοής» που κηρύττει ο Περισσός……
Επισήμως, οι πρώτες αψιμαχίες μεταξύ των δύο κομμάτων για την υπόθεση -καθώς είχαν προηγηθεί αρκετοί ψίθυροι σχετικά με την επιχειρηματική δράση του κ. Πάνου Γερμανού- σημειώθηκαν τον Ιούλιο του 2006, όταν η απουσία βουλευτή του ΚΚΕ από την ακροαματική διαδικασία στη Βουλή προκάλεσε το σφοδρό αίσθημα οργής και τους υπαινιγμούς του κ. Θ. Πάγκαλου που έκανε λόγο για κοινές επιχειρήσεις Ν.Δ. και ΚΚΕ, οι οποίες πιθανόν και να συνδέονται με την εξαγορά της «Γερμανός».
Εκτοτε, προστέθηκαν πολλές επεισοδιακές συγκρούσεις με πρωταγωνιστή τον νυν αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και αποκορύφωμα τις δριμύτατες κατηγορίες που εξαπέλυσε εναντίον του Περισσού τον περασμένο Μάιο, μιλώντας σε περιφερειακό ραδιοφωνικό σταθμό.Τότε, ο κ. Πάγκαλος ενέπλεξε ευθέως στην υπόθεση το ΚΚΕ λέγοντας δημοσίως αυτά που κατ’ ιδίαν συζητούσαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ότι δηλαδή η «Γερμανός» ήταν εταιρεία που χρηματοδοτήθηκε εξαρχής από το ΚΚΕ και ότι ο ιδιοκτήτης της διετέλεσε παλαιότερα στέλεχoς και ταμίας του κόμματος. Συγκεκριμένα ο κ. Πάγκαλος είχε πει: «Το ΚΚΕ είναι συνιδρυτής του «Γερμανού» και έχει σημαντικό συμφέρον στην αξιοποίησή του. Δεν ξέρω τι μετοχές έχουν και πόσες, αυτό θα πρέπει να το ανακαλύψουμε αφού παρέμβει ο ανακριτής και αφού πάει κάποτε η Εφορία στον Περισσό. Στον Περισσό ξέρετε, δεν πάει ποτέ η Εφορία, γιατί η επαναστατική ασυλία του ΚΚΕ επεκτείνεται και στις εφοριακές σχέσεις και στην υποχρέωση του φόρου. Αφού πάει ο έφορος και ανοίξουν τα βιβλία του ΚΚΕ, θα ξέρουμε ακριβώς τι έχει γίνει».
Το ΚΚΕ απάντησε με μακροσκελή ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου αποδίδοντας στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προσπάθεια να αποπροσανατολίσει τον δυσαρεστημένο από τα σκάνδαλα κόσμο του και δεν αρνήθηκε ότι ασκεί και επιχειρηματική δραστηριότητα, επικαλούμενο σχετικό άρθρο του καταστατικού του κόμματος. Διεμήνυσε δε, σε πολύ υψηλούς τόνους, ότι δεν θα ζητηθεί η άδεια κανενός και ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να ασκεί την ίδια δραστηριότητα για να γίνεται πιο ισχυρή η δράση του για τα λαϊκά συμφέροντα. Θέση που επανέλαβε αρκετές φορές και η γ.γ του κόμματος κ. Αλ. Παπαρήγα.
Το ενδιαφέρον τώρα εστιάζεται στην εξέταση της υπόθεσης στη Βουλή αλλά και στη στάση του ΚΚΕ, καθώς όπως προανήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος κ. Σπ. Χαλβατζής θα παραστεί αυτή το φορά στην αρμόδια επιτροπή. Στη δήλωσή του ο κ. Χαλβατζής έσπευσε να υπενθυμίσει ότι το ΚΚΕ είχε επανειλημμένα ζητήσει να προχωρήσει η εξεταστική επιτροπή και εξήγησε ότι η συμμετοχή του θα αποσκοπεί στο να ριχτεί όσο γίνεται περισσότερο φως και να αποκαλυφθούν όλες οι πτυχές. «Για να κονιορτοποιηθούν οι συκοφαντίες και από το ΠΑΣΟΚ και από το ΛΑΟΣ», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.