Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Ξεπέρασαν και τους απαισιόδοξους τα αποτελέσματα του ΟΤΕ

«Βουτιά», μεγαλύτερη από αυτήν που ανέμεναν οι αναλυτές, σημείωσαν τα οικονομικά μεγέθη του ΟΤΕ το πρώτο τρίμηνο της χρήσης, καθώς ακόμη και το «διαμάντι στο στέμμα» του Οργανισμού, η Cosmote, υπέστη μείωση συνδρομητών σε σχέση με τα τέλη του 2009. Παράλληλα, ο Οργανισμός γνωστοποίησε χθες την πρόθεσή του να... αποχωρήσει από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) - ενδεχόμενο για το οποίο είχε ήδη γράψει το «Κέρδος» στο φύλλο της 27ης Απριλίου. 
Το βαρύ κλίμα στον ΟΤΕ αποτυπώθηκε στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη της διοίκησης με αναλυτές, κατά την οποία τα στελέχη του Οργανισμού εμφανίστηκαν απαισιόδοξα, προβλέποντας ακόμη χειρότερη πορεία στο υπόλοιπο διάστημα της τρέχουσας χρήσης, με περαιτέρω μειώσεις στα έσοδα σταθερής και κινητής.
Για μεν την κινητή τηλεφωνία (σσ. η Cosmote κινείται καλύτερα έναντι του ανταγωνισμού όσον αφορά τη μείωση εσόδων και λειτουργικής κερδοφορίας), η διοίκηση του ΟΤΕ, διά στόματος του γενικού εκτελεστικού διευθυντή κ. Ιορδάνη Αϊβάζη, εκτίμησε ότι είναι δύσκολο να συγκρατηθεί η μείωση εσόδων από υπηρεσίες στα επίπεδα του πρώτου τριμήνου, ήτοι στο 2,1%. Σε ό,τι αφορά στη σταθερή ο ίδιος τόνισε ότι ο ΟΤΕ είναι κατά 25% ακριβότερος από τον ανταγωνισμό, ελέω Ρυθμιστικής Αρχής, εκτιμώντας ότι η αύξηση διακοπών και συνδέσεων, που διαπιστώθηκε στο πρώτο τρίμηνο, όχι μόνο δεν θα ανακοπεί, αλλά θα ενισχυθεί.

«Στο πλαίσιο προσαρμογής των ελληνικών επιχειρήσεων και των Ελλήνων καταναλωτών στους αυστηρούς όρους του νέου οικονομικού πακέτου στήριξης, είναι πιθανόν να σημειωθεί αύξηση των αποσυνδέσεων μαζί με μείωση της δαπάνης για τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες. Αν και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την υπεράσπιση της θέσης μας στις αγορές που δραστηριοποιούμαστε, θεωρούμε ότι δεν θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε τον ρυθμό μείωσης εσόδων και κερδοφορίας του πρώτου τριμήνου, για όλο το έτος» σχολίασε, αναφερόμενος στα αποτελέσματα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Παναγής Βουρλούμης.


Αποτελέσματα

Τα έσοδα του ομίλου υποχώρησαν κατά 3,1%, κλείνοντας το εξεταζόμενο διάστημα στο 1,409 δισ. ευρώ, τη στιγμή που τα καθαρά κέρδη υπέστησαν καθίζηση κατά 75,5%, για να διαμορφωθούν στα 65,8 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) σημείωσαν πτώση 34,5%, κατερχόμενα στα 478,7 εκατ. ευρώ.

Στη σταθερή τηλεφωνία το πρώτο τρίμηνο του 2010 ο ΟΤΕ στην Ελλάδα κατέγραψε απώλειες πλέον των 120.000 PSTN και ISDN γραμμών και σημαντική αύξηση στον ρυθμό των αποσυνδέσεων, σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα. Στο τέλος του Μαρτίου 2010, η συνολική αγορά ADSL στην Ελλάδα έφθασε τα 2,3 εκατομμύρια. Το μερίδιο του ΟΤΕ ήταν ελαφρώς άνω του 50%, με 1,148 εκατ. συνδρομητές ADSL. Οι καθαρές νέες ευρυζωνικές συνδέσεις, το τρίμηνο, ήταν περισσότερες από 145.000, αριθμός που περιλαμβάνει και τους συνδρομητές που χρησιμοποιούν μόνο υπηρεσίες φωνής μέσω LLU. Kατά τη διάρκεια του τριμήνου, οι καθαρές νέες ευρυζωνικές συνδέσεις του ΟΤΕ, στη λιανική, ξεπέρασαν τις 33.000. Οι δε συνδρομητές IPTV στο τέλος του τριμήνου ανήλθαν σε 23.432.


Αντέχει η κινητή

Το πρώτο τρίμηνο του 2010 η πελατειακή βάση της Cosmote διαμορφώθηκε σε 8,8 εκατομμύρια, ενισχυμένη κατά 4,8% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2009, ωστόσο, μειώθηκε από τα 9,217 εκατ. που ήταν το προηγούμενο τρίμηνο. Η εταιρεία αποδίδει τη μείωση των συνδέσεων κατά κύριο λόγο στην ταυτοποίηση των καρτοκινητών και στην εκκαθάριση της πελατειακής βάσης.
Πάντως, παρά το γεγονός ότι τα έσοδα από υπηρεσίες το πρώτο τρίμηνο του 2010 συνέχισαν για το σύνολο της αγοράς κινητής στην Ελλάδα να μειώνονται, καταγράφοντας παρόμοιες τάσεις με το 2009, η Cosmote κατόρθωσε να συγκρατήσει τη μείωση των εσόδων από υπηρεσίες στο 2,1%. Μάλιστα, τα συνολικά έσοδα της εταιρείας από την ελληνική αγορά κατέγραψαν στο τρίμηνο άνοδο 1,8%, κλείνοντας στα 464,7 εκατ. ευρώ. Το εξεταζόμενο διάστημα τα EBITDA της Cosmote στην Ελλάδα ενισχύθηκαν κατά 7,6% φθάνοντας τα 174,2 εκατ. ευρώ.


Εξοδος από NYSE

Οσον αφορά στην απόφασή του ΟΤΕ για έξοδό του από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) ανακοινώνεται περίπου 15 ημέρες μετά από τη γνωστοποίηση αντίστοιχης κίνησης της Deutsche Telekom. Ο ΟΤΕ εκτιμά ότι οι διαδικασίες εξόδου θα έχουν ολοκληρωθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2010 και εξηγεί ότι η απόφαση έχει ως στόχο τη μείωση του λειτουργικού κόστους, της πολυπλοκότητας των οικονομικών αναφορών και τη συγκέντρωση της διαπραγμάτευσης των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αγορά που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ρευστότητα για τις μετοχές του.

Ο ΟΤΕ, οι μετοχές του οποίου διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με τη μορφή αποθετηρίων τίτλων (ADRs), θα συνεχίσει να καλύπτει τις ανάγκες των επενδυτών του στις ΗΠΑ, ενώ σκοπεύει να διατηρήσει πρόγραμμα «Level I ADRs», που θα επιτρέπει στους επενδυτές να κάνουν πράξεις με τα ADRs του ΟΤΕ στην αγορά OTC (Over the counter).


Αλλαγές εκ βάθρων στα εργασιακά

Ως προάγγελος ριζικών αλλαγών στα εργασιακά του ΟΤΕ, που αναμένεται να αποτελέσουν «πυξίδα» και για άλλες πρώην ΔΕΚΟ, εκλαμβάνεται η πρόθεση της διοίκησης του Οργανισμού για σημαντική μείωση προσωπικού εντός της προσεχούς διετίας. Με δεδομένο ότι τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου αναμένεται να απαγορευθούν, η δεδηλωμένη πρόθεση της διοίκησης για δραστική μείωση προσωπικού μεταφράζεται σε άρση της μονιμότητας, ακόμη και για όσους έχουν προσληφθεί πριν από το 2005 (σσ. απαιτείται νόμος για την εφαρμογή της).
Περαιτέρω, όπως έχει γίνει σαφές και από τις διαπραγματεύσεις για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας στον ΟΤΕ, η διοίκηση επιδιώκει μείωση των δαπανών μέσω ελέγχου της υπερωριακής απασχόλησης και επανεξέτασης επιδομάτων. Χθες κατά την τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα του Οργανισμού, ο γενικός εκτελεστικός διευθυντής κ. Ιορδάνης Αϊβάζης, έκανε λόγο για ανάγκη ελέγχου των δαπανών μισθοδοσίας αλλά και για μείωση των θέσεων εργασίας την ερχόμενη διετία.

Σε κάθε περίπτωση, όπως διαφάνηκε και από τις τοποθετήσεις στελεχών της διοίκησης του ΟΤΕ, κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, η εταιρεία τηρεί στάση αναμονής προκειμένου να διευκρινιστεί η κυβερνητική «γραμμή» έναντι των απολύσεων, προκειμένου να θέσει και η ίδια διευρυμένη ατζέντα για ριζικές αλλαγές στα εργασιακά του ΟΤΕ. Τα εργασιακά αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στη συνάντηση του κ. Βουρλούμη με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, που δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.