Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Γερμανός:Mια δίωξη «σβήνει», άλλη «φουντώνει»!

Θέμα λίγου χρόνου είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες του “S10”, η απόφαση του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου για την οριστική αρχειοθέτηση της δίωξης για την υπόθεση της εξαγοράς της Γερμανός από τον όμιλο του ΟΤΕ. Την ώρα που «σβήνει», όμως, αυτή η δίωξη, ο Π. Γερμανός βρίσκεται αντιμέτωπος με μια άλλη που… «φουντώνει», ύστερα από μηνυτήρια αναφορά καταστηματαρχών της αλυσίδας για απάτη!

Το «σκάνδαλο Γερμανός», όπως κωδικοποιήθηκε από το σημερινό κυβερνών κόμμα την εποχή που ασκούσε δυναμική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Καραμανλή, θα περάσει σύντομα στο αρχείο της Δικαιοσύνης και της πολιτικής ιστορίας. Η σχετική εισήγηση του αρμόδιου ανακριτή κ. Δεμέστιχα προς το δικαστικό συμβούλιο που θα...
αποφασίσει δεν «βλέπει», σύμφωνα με πληροφορίες, ποινικές ευθύνες για την εξαγορά της εμπορικής αλυσίδας από την Cosmote και, εκτός σοβαρού απροόπτου, αναμένεται να υιοθετηθεί από το συμβούλιο.

Περισσότερα από τέσσερα χρόνια μετά την εξαγορά, η Δικαιοσύνη καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι το τίμημα του 1,5 δις. ευρώ για ένα εμπορικό δίκτυο μη ιδιόκτητων καταστημάτων κινητής τηλεφωνίας δεν ήταν υπερβολικό, βασιζόμενη σε δύο πραγματογνωμοσύνες μικρών ελεγκτικών εταιρειών, και ως εκ τούτου ο ΟΤΕ δεν ζημιώθηκε από την επίμαχη εξαγορά. Με τη λήξη της διαδικασίας αυτής, «εκτροχιάζεται» οριστικά και το σχέδιο του κυβερνώντος κόμματος να φέρει στη Βουλή την υπόθεση, με πρόταση για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής.

Όμως, παρότι ο κ. Π. Γερμανός φαίνεται ότι απαλλάσσεται από μια σοβαρή δικαστική εκκρεμότητα, μια άλλη δίωξη, για απάτη σε βαθμό κακουργήματος εις βάρος καταστηματαρχών του δικτύου της Γερμανός, δεν του επιτρέπει να αφήσει οριστικά πίσω του τις υποθέσεις του ομίλου που δημιούργησε και… μοσχοπούλησε στον ΟΤΕ:

n Σύμφωνα με πληροφορίες του “S10”, η δίωξη αυτή ασκήθηκε ύστερα από μηνυτήρια αναφορά παλαιού συνεργάτη του δικτύου της Γερμανός, ο οποίος προσκόμισε αρκετά στοιχεία, με στόχο να αποδείξει την ύπαρξη παράλληλου δικτύου καταστημάτων, τα οποία χωρίς συμβάσεις franchising με την Γερμανός εφοδιάζονταν από τη μητρική εταιρεία και λειτουργούσαν… κανιβαλικά εις βάρος των επίσημων εμπορικών συνεργατών.

n Μάλιστα, με το θέμα του παράλληλου δικτύου, όπως προκύπτει από έγγραφα που έχουν κατατεθεί στον εισαγγελέα, είχε ασχοληθεί και η νομική υπηρεσία της Γερμανός. Σε υπόμνημά της προς τα κορυφαία στελέχη της εμπορικής αλυσίδας, η νομική υπηρεσία προειδοποιούσε, ότι η πρακτική της εμπορικής συνεργασίας με ανεπίσημους συνεργάτες θα μπορούσε να δημιουργήσει σοβαρά νομικά προβλήματα στην αλυσίδα, καθώς η Γερμανός είχε τη δέσμευση να συνεργάζεται εμπορικά μόνο με συμβεβλημένους καταστηματάρχες. Οι μόνες πωλήσεις που μπορούσε να κάνει εκτός επίσημου δικτύου ήταν πωλήσεις εξ αποστάσεως (π.χ. με «ηλεκτρονικό» κατάστημα στο διαδίκτυο) και πάντως όχι προς άλλα καταστήματα, που λειτουργούσαν χωρίς συμβάσεις franchising.

n Οι νομικοί σύμβουλοι της Γερμανός προειδοποιούσαν μάλιστα τη διοίκηση του ομίλου, ότι η λειτουργία του παράλληλου, ανεπίσημου δικτύου, που εκ των πραγμάτων στρεφόταν εις βάρος των επίσημων καταστημάτων της Γερμανός, θα μπορούσε δικαιολογημένα να εγείρει τις ενστάσεις και τις διαμαρτυρίες των επίσημων συνεργατών, με απρόβλεπτες για τον όμιλο συνέπειες.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι κατά της Γερμανός έχουν προσφύγει καταστηματάρχες και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, με σοβαρές καταγγελίες για καταχρηστικούς όρους, βάσει του δικαίου του ανταγωνισμού, στις συμβάσεις συνεργασίας τους. Όμως, παρότι η Επιτροπή έχει ήδη τιμωρήσει με αυστηρές κυρώσεις άλλες μεγάλες εταιρείες με δίκτυα franchising για παραβάσεις ανάλογες με αυτές που έχουν καταγγελθεί και για την Γερμανός, διερευνά την υπόθεση με… ρυθμούς χελώνας.

www.sofokleous10.gr